DBLOG BY DOMINIKA

sobota 14. listopadu 2015

MY NEW ''VEGAN'' ME?

Je 00:43 dvanáctého listopadu. Mám nalakované nehty a nadšeně vám píši tento článek. Nechci, abyste si mysleli, že to, co se teď dovíte, dělám z důvodu, že to je teď nějak moderní. Tak to vůbec není.
_________________________________________________________________________________
BUDU NA MĚSÍC VEGANEM. 90% HIGH CARB, LOW FAT. TEDY NA ROSTLINNÉ STRAVĚ.
_________________________________________________________________________________

Do vegana mám daleko.. Mám mnoho kožených kabelek, bot, kosmetika, támhle tohle... Proto se nechci nazývat veganem, ale budu na rostlinné stravě.
_________________________________________________________________________________
Hmmmm. HAHAHA. Ano, je to naprostý opak palea. Bez masa, s potravinami, které jsem skoro dva roky nejedla, bez skoro žádných tuků a třeba i konečně jídel bez výčitek.

Už někde dávno jsem psala, že kdybych nebyla paleo, budu vegan. Což je pravda. Než jsem najela na program Whole30, snažila jsem se jíst méně masa (díky Dittě :D). Dařilo se mi. Pak přišlo paleo a vše se změnilo. Ale jenom k dobrému. Byla jsem šíííleně šťastná. Konečně jsem našla něco, čeho jsem mohla jíst nekonečné kvanta, měla jsem skvělou náladu, skvěle se mi spalo a vyřešilo mi to dalších x problémů, které jsem v tu dobu měla. Stále tedy budu stát za tím, že paleo je úžasný směr a dokáže vám pomoci s milionem různých nemocí.

Všechno byla nádherný. Před rokem jsem ale začala mít psychické problémy. Začala jsem si veškeré jídlo vyčítat. Především zeleninu a ovoce - pfuuuu jak absurdní co? Dyť ovoce a zelenina jsou to nejzdravější, co si můžeme dát. Moje závislost a hoňka za dokonalým tělem byla ale horší a horší. Měla jsem své nálady, kdy jsem týdny jen brečela a které jsem si samozřejmě léčila jak jinak, než -jídlem-. Takže jeden velký začarovaný kruh. No. Je za tim daleko více věcí. Nechci se o tom víc bavit, přišlo by vám to absurdní, jen abyste to věděli a vše vám mohlo zapadnout do sebe..

Před cca půl rokem se moje nejlepší kamarádka Ditta stala vegankou. Se vším všudy. Byla šíleně šťastná. Zhubla dvě konfekční velikosti jeanů za asi měsíc a půl. Jen díky tomu, že jedla kvanta ovoce a zeleniny.  Ha! Můj sen. Podle paleo zásad se po tom tloustne, proto jsem to omezovala

Já tu stála vedle ní. Nešťastná se svým steakem a zeleninou a honěním se za zhubnutím blbých tří kil okolo mýho břicha. Jenže takové stresování těla jen vedlo k tomu, že se mi jakákoliv snaha o zhubnutí nevedla. Stress u ženy = problém.

Po pár týdnech přemýšlení jsem si přiznala, že mám problém (to je tak před půl rokem). Ehm. Krok k úspěchu? Začala jsem to řešit akupunturou, která mi moc pomohla a trošku jsem se od toho dokázala odprostit. Jenže jsem i díky neřešení, kolik sním zeleniny, přibrala. A pak přišel komentář, že jestli jsem  neztloustla.

No a co? Jsem ale o trošku šťastnější, než jsem byla předtim.

Po vydání videa, které Ditta konečně natočila o tom, jak se stala vegankou ve mě trošku hýblo. Už asi dva měsíce mám problém jíst maso - jedna jsem ho tedy tak nějak mín, vyměnila za mléčné výrobky a stále o tom více a více přemýšlela. Začínám za tím vidět mrtvé zvíře, které chce žít stejně jako my. Přesně jak Ditta řekla. Chce dýchat jako my, chce si hrát jako my a chce být na světě. Stejně jako my.

Hodně se toho ve mně také změnilo, když jsem viděla video pána, co zachránil kravičku před jatkama. Mazlila se s ním stejně jako naše Abbinka s Kejtynkou se mnou (pejsky). Obě jsou pro mě světem. 

Od té doby jsem ani nečichla k hovězímu.

No a dneska jsem se konečně dokopala k tomu, že to na měsíc zkusím! A jsem z toho úplně nadšená. K večeři jsem si dala čočkový salát, jen tak z lehka, aby mi nebylo tak špatně a docela dobrý! Jsem jen z toho lehce nafouklá, ale to se teď musí čekat pár týdnů.. Přeci jenom jsem potraviny, co hodlám konzumovat, nejedla dva roky.

Moc se bojím toho, jak na to tělo bude reagovat, za jak dlouho se se změnou smíří a jak budu za měsíc vypadat. Ale třeba mi taková změna pomůže :).

Chci to zkusit halvně proto, protože věřím, že mi to psychicky hodně pomůže. 

Budu ráda za veškeré vaše komentáře a podporu. Procházíte si někdo něčím podobným? Nebo jste si už prošli?

PS: jediné, co mi bude chybět jsou vajíčka :((((.

PSS: tento článek jsem psala v noci z 11. na 12. listopadu a už teď mi je skvěle :)))))

41 komentářů :

  1. Domčo držim palce, také jsem nad tím před pár dny přemýšlela, ale asi bych to nezvládla.. Miluju maso, vajíčka, sýry a prostě všechno tohle. Každopádně budu sledovat tvé pokroky a snad dosáhneš toho, co očekáváš :-) Měěěěj seee :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak.... Jasně, že mi něco bude chybět, ale dokázala jsem rok nejíst žádný sýry&mléka a žila jsem uplně normálně :))) Tak uvidíme :)!

      Vymazat
  2. Domčo, můj názor je, že by ses měla vydat zlatou střední cestou, jíst vyváženě jak všechny makro tak mikroživiny, nebát se jídla a vyvarovat se dalšího extrémního směru, protože to je z bláta do louže.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba se k tomu "projím" přes tuhle cestu :)) Ale tím, že mám i psychický blok k nějakému masu, tak uvidime. Každopádně děkuji :))

      Vymazat
  3. Domi mluvíš mi z duše, už asi dva týdny stále dumám, hledám a snažím se vymyslet jak z paleo "pryč". Naprosto mi to vyhovuje, co se týče stravování, zlepšení zdravotního stavu apod. ale přesně tak jak tu popisuješ mám poslední dobou morální blok co se týče masa. Přemýšlela jsem, že začnu pomalu, hodně zeleniny, ovoce a třeba vajíčka a ryby ale tento článek mě přesvědčil o tom, že není důvod něco dělat pomalu. Jsem v tom s tebou! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dominko, drzim palce, take si prochazim podobnym obdobim, maso mi nechutna, jsem vybirava a nevi co :) moc moc ti fandim

    OdpovědětVymazat
  5. Drzim palce at se ti dari lepe, sama jsem uz pres rok vegankou, takze jsem stastna za kazdeho dalsiho cloveka co se takto rozhodne. Sama jsem zacinala s high carb low fat, ale musim priznat, ze to taky neni idelni, protoze i tuky jsou dulezite. A co treba propaguje freelee, ktera tenhle styl stravovani propaguje ,a o ktere si asi slysela taky neni idealni, protoze ja mela z tuku diky tomu uplnou fobii, tak si dej pozor, at se ti to taky nestane. Kacka

    OdpovědětVymazat
  6. Cauky Domčo, moc ti držím palce a o všem nás samozřejmě informuuj ! :) Já jsem dva roky vegetarián a k masu už mám úplný odpor. Taky jsem přemýšlela nad veganstvím ale nechávám to příležitosti a náhodě (vegetariánem jsem se stala úplnou náhodou a jsem nejvíc spokojená). Mám tě ráda a hodně štěstí :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím Dominiko,
    na tvůj blog jsem narazila náhodou a občas sem zavítám. Ale chtěla bych napsat, že naše tělo potřebuje všechny živiny, vitaminy a minerály. A např. někteřé vitaminy jsou rozpustné jen v tucích. Také nejsem kdovijakým prřznivcem masa. Ale je bohužel nenahraditelnou potravinou. Myslím, že ho nepotřebujeme jíst každý den, nicméně občas by se v jídelníčku objevit mělo. Také se mi nelíbilí jak se zachází se zvířaty na jatkách a vůbec chování člověka k přírodě. Proto kupuji maso jen z farmy, kde vím v jakém prostředí se zvíře pohybuje a jak je s nim zacházeno. Teď je takový trend a booom nejrůznějších diet a životních postojů. Ale mám pocit, že se nám vytrácí zdravý selský rozum a uvažování. Neumime poslouchat své tělo. A to tvé volá o pomoc asi už dlouho. Takže pokud budeš mit chuť např. na vejce, tak je tvé tělo potřebuje. A tim, že je si je odepřeš, dostáváš ho do stresové situace. Nejlepší je všeho s mírou a bez výčitek. Jsi moc hezká a chytrá holka, která by ve svém věku měla prožívat úplně jiné a mnohem příjemnější věci. Je dobré vzít z každého směru to nej a vsunout to do svého jidelničku. Mám od tebe recept na paleo granolu a je skvělá. Chodim také na blog k t é maimnce - má krasné recepty. " Nesouhlasím s tím, co děláš, ale budu tvé přání respektovat." Ať budeš pokračovat v jakémkoli směru, držím palce. Martina

    OdpovědětVymazat
  9. Super, já osobně se snažím být také veganem (bohužel z důvodu bydlení u rodičů jím být nemohu být 100%, protože to bych jinak neměla kde bydlet), ale dávám si i trochu víc tuků v podobě mandlového másla a avokáda a oříšků všeho druhu- těchto tří potravin sním denně docela dost, ale zatím mi to vyhovuje.
    Moc se těším na další články a fotky, jsi skvělá inspirace, navíc jsem díky tobě objevila Ditin kanál, její videa mě hrozně baví. :)
    Jinak si myslím, že důležité je, abys poslouchala, abychom všichni poslouchali, své tělo. Když po nás bude chtít něco sladkého? No problem- dáme si nějaké zralé ovoce, třeba banán. Zkrátka, když je chuť a hlad, tak si dát něco zdravého. Bohužel definice tohoto slova se nedá říct jednotně pro každého, ale jeden parametr tu podle mě je- jíst věci, co nejméně zpracované, zkrátka ty prvotní suroviny z přírody. Je dobře, že té aklimatizaci dáváš čas, protože to všechno chce pomalu, ale snad ti to bude vyhovovat.

    OdpovědětVymazat
  10. Glycidy jsou pro lidi :) jsem něco přes půl roku HCLF vegan a bylo to asi to nejlepší rozhodnutí. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Držím palce ! :) dúfam, že sa ti vegánstvo zapáči a nájdeš nejaký svoj smer :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  12. Domi, tak tvůj článek přesně vystihuje i moje pocity a problémy.. Taky jsem si vyčítala jídlo a došlo to až tak daleko,že jsem třeba několik dní nejedla nic až na balíček gumových medvídků (a ten jsem si vyčítala taky),ale když jsem si pustila video od Dittuš a přečetla knížku hubení mrcha, tak jsem si najednou plno věcí uvědomila. Stejně když si dám maso,tak se cítím jako bych snědla balvan a vůbec mi není dobře. Jo, občas si vzpomenu na tu chuť kuřecího masa,ale hned mi naskočí to utrpení,bolest a strach zvířat,která musela umřít jenom kvůli uspokojení našich chuťových buněk. Rozhodla jsem se jít tímhle směrem a hlavně díky Dittě :) Mám strach,jak bude moje tělo reagovat a jestli konečně zhubnu to,co jsem vším stresem a výčitkami nabrala,ale pevně v to doufám a věřím,že konečně jsem našla správný směr :)

    Držím palce i tobě a vítej mezi nás :) Třeba jenom na měsíc,ale přece ♥

    OdpovědětVymazat
  13. :)) super,budu držet palce.Je boží,že je nás čím dál tim vic.Země to potřebuje.Urcite koukni na Cowspiracy,Forks over knives a Best speech you will ever hear a bezvadna youtuberka je Bonny Rebecca.Ja jsem vegankou tak mesic a vegetariankou jsem se stala tak pred pul rokem.Je to to nejlepsi,co jsem kdy udelala.Tesim se,jak budes psat, jak se potom citis.

    OdpovědětVymazat
  14. Domi, držím palce! Podle mého názoru si každý musí najít to svoje, co mu nejlíp vyhovuje a při čem se nejlíp cítí. Neexistuje perfektní dieta ani perfektní životní styl. Podle mě je ale důležité, aby, pokud chceš změnu, to nebyla dieta, ale celý životní styl. Já teď jdu opačnou cestou než ty, low carb, high fat diet :D Začala jsem tím, že jsem ze zdravotních důvodů vyřadila komplet cukr (glukózu a fruktózu), takže žádný cukr, ovoce, medy, sirupy, nic. A teď jsem skoro vyřadila i sacharidy, takže jím hodně zeleniny, masa a hlavně zdravých tuků. Je to podobné jako paleo, ale jsou tam odlišnosti, které podle mě dávají smysl. Vždycky si můžeš najít studie, které jednu dietu totálně podpoří jak nej na světě a jinou zhatí, a pak najdeš další, která je přesně naopak. Doufám, že tvoje rozhodnutí bude správné pro TEBE a budeš se cítít skvěle. Protože to je prostě to jediné důležité :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuuuu!!!

      Já ani teď nevím, k čemu se přiklánět, protože mi paleo dost dává smysl, hlavně z otázky ke zdraví... Ale jak píšeš, hlavně být happy a cítit se skvěle.

      Děkuji!

      Vymazat
  15. Domčo procházím si teď něčím podobným.. Jídlo mě nedělá šťasnou, jen s ním řeším samé problémy. Jíst všechno nechci, protože mi to nedělá dobře, hlavně když přemýšlím na tím nebo spíš vím, z čeho je vše vyrobené co všechno je atd.. Třeba čokoládu (teda nejen čokoládu..) bych ani nestrčila do pusy viz vypalování deštních pralesů kvůli palmovému oleji. (Snad víš o co jde:) ) Začala jsem tedy poslední dobou jíst víc ovoce a zeleniny a nevím co s tím. Jen na zelenině a ovoci přežít asi nemůžu.. Začala jsem taky přemýšlet nad tím být vegetarián či vegan, nakoply mě k tomu mé dvě příbuzné které jako veganky žíjí už asi rok nebo dva.. Ale přesně..bojím se, jak na to moje tělo bude reagovat. Takže problémy s jídlem řeším pořád.. Držím pěsti aby to alespoň tobě dobře dopadlo :) mám tě moc ráda Domi:)

    OdpovědětVymazat
  16. Myslím si, že pro tělo bude šok, když hned vysadíš to, co jsi mu dávala dlouho a začneš mu dávat to, co jsi mu odpírala...Nemusí na to zareagovat dobře. Podle mě je vhodnější, když ten stravovací přechod bude pozvolný a ne tak radikální. Na druhou stranu ti fandím a přeji ti, ať se cítíš fajn :) Jen poslouchej signály svého těla...

    OdpovědětVymazat
  17. Jsem za tebe tak hrozně moc ráda! <3 Držím palce, ať to zvládneš, ať si to zamiluješ, ať u toho zůstaneš!

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, nemyslíš si, že řešíš fakt blbosti? Měla bys otevřít oči ke všemu, co se děje okolo tebe a nebýt pořád zaměřená na sebe a tím myslím i to jídlo. Jíme pro to, abychom žili, ne opačně. Tady tato mánie diet a hovadin, trávení života v posilovně. Kam ten život spěje. Samozřejmě jíst zdravě a mít pohyb je základ, ale netočí se kolem toho celý život.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne tak!! mas pritele, rodinu, lasku kolem sebe tak proc kruci porad resis svoji postavu? to ti lidi nedavaji dostatence najevo, ze te maji radi takovou jaka ses? copak sama nevidis jak je to ujety, jak se porad strasne resis?

      Vymazat
    2. Souhlasim... problem neni v jidle... Prijde mi ujety jit z extremu do extremu a slibovat si, ze se tim vsechno jak mavnutim kouzelneho proutku vyresi. Mavnutim se akorat tak vyprazdni tvoje penezenka, kdyz budes porad vymejslet co specialnejsiho a lepsiho sporadat ,aby clovek vypadal lip. Jasny, souhlasim ze treba ke cviceni je vhodny dodrzovat nejaky pravidla ohledne stravovani, ale s mirou ! A tohle mi prijde jako totalni posedlost. Ale samozrejme pokud jsi uvnitr presvedcena, ze to je ta spravna cesta, tak kez by to tak bylo :)

      Vymazat
  19. Telo bude reagovat jedine kladne!:) jasne, mozna te par dni bude bolet bricho, budes nafoukla...ale! Silene ulevis traveni, lidsky organismus travi maso nejdele ze vsech potravin a vysiluje ho. Budes se citit lehce a komplexne skvele :) ja jsem posledni dobou prevazne bezlepkova veganka (:D) a je mi mnohem lip :) vycitky ze zeleniny a ovoce?!! To je to nejlepsi pro telo, to nejzdravejsi, nejprirozenejsi...maso, vajicka a slanina jsou mnoohem horsi ;)) tak drzim palce, at je lip!

    OdpovědětVymazat
  20. Domčo,

    myslím že je důležité jíst to, co se ti jí dobře a co ti chutná. Jak mile se začneš něčím omezovat, nebo si říkat že tö nesmíš ikdyž na to máš chuť, tak to není dobře.

    Takže jestli se ti nechce jíst maso kvůli mornální stránce, tak bych ho vynechala ale nenazývala to jse"to" nebo "to".

    Měla jsem také psychycké problémy kvůli váze, ale když sem začala jíst jen zdravě a lehce a pak sem viděla zmrzlinu na kterou jsem měla chuť ale nemohla si jí d¨át, tak jsem byla v depce... tudíž jsem nehubla. A to ikdyž mám kurz výživového poradce a vím přesně co by mi mělo pomoci zhubnout.

    Takže já ti rozhodně držím palce at je líp. Ale mysli na to, že nejlepší je žít tak, aby sis nikdy neříkala že něco nesmíš. :-)

    An.

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj,
    toto jsou docela značné změny stravovacích návyků a jít z jednoho extrému do druhého je pro tělo zátěž. Nafouklé břicho může mít spousty a spousty příčin, znichž samozřejmě jedna z nich může být i čočka. Ale jistí to kulatozrnná, 5 hodin vařená, rýže, ta ti nic takového neudělá a tělo při těchto těžkých přeměnách udrží v relativním klidu.
    Co se týká tvé psychiky, tělu bude dobře ve vyváženém stavu...je duležité vnímat sebe a ne to, co pomohlo ostatním - tím mířím k tvým oblíbeným vajíčkům, máš-li na ně chuť, tak by se tělu s největší pravděpodobností hodila a navíc, jednou za čas ti nic neuškodí (to by se dalo přirovnat např. k chuti na sladké...tělo z nějakého důvodu ten cukr potřebuje, když do něj fláknu rychlý, pomůžu mu na chvíli a začne se u mě projevovat "závislost" ("potřebuju další bonbón"), ale když tam pošlu pomalý cukr, tělo bude šťastné a navíc to má dlouhodobě pozitivní účinek na celkovou energii). O tomto ví už spousta lidí, je o tom i spousta článků od lidí, kteří se staraj o výživu, ale i celkové zdraví sportovců, nemocných i nenemocných (jsou i v ČR). S tím souvisí i jedno video, které ti teď v tvé veganské stravě bude k ničemu, nicméně je fajn to vidět, aby si lidi nemysleli, že výměna masa za mléčné výrobky je výhra. : http://nutritionfacts.org/video/is-milk-and-mucus-a-myth/
    Měj se :)
    Sára

    OdpovědětVymazat
  22. Jak se sakra člověk, co se stravuje pouze zeleninou a ovocem může cítit nasycen?! :D

    OdpovědětVymazat
  23. Domčo, tohle je z extrému do extrému. Nejen, že tím úplně popíráš zásady, o kterých jsi (očividně) byla přesvědčená tak dlouho a prosazovala je i prostřednictvím blogu, ale taky to bude pro tělo pořádný šok - změna o 180 stupňů, ze dne na den vyřadit to, z čeho se tvůj jídelníček skládal tak dlouho a nahradit to něčím, na co tvé tělo není vůbec zvyklé.
    Tyhle stravovací směry by měly být dodržovány z přesvědčení, s vírou ve prospěch zdraví. Nemělo by to být řešení jak zhubnout nějaké to kilo (protože to stejně jde i s pestrou stravou), a už vůbec ne řešení psychických problémů - které očividně máš.
    Napřed by ses měla srovnat psychicky, a až potom vymýšlet takhle radikální změny ve stravě.

    P.S. Proti veganství rozhodně nic nemám a lidé, co se dokáží vzdát všeho, co měli dřív rádi proto, aby zvířata netrpěly, si zaslouží obdiv.

    OdpovědětVymazat
  24. Ahojky,
    jsem vegankou už rok a jsem strašně spokojená. Cítím se dobře a vyváženě, nic mi nechybí. Stala jsem se vegankou ze zdravotních důvodů a pak až na mě přišly takový nálady o etice ke zvířatům a nechuti k tomu jenom projít kolem masa v obchodě. To, že si to někdo nedokáže představit, neznamená, že to nejde a z vlastní zkušenosti vím, že je to zdravé a navíc mě to hodně baví. Baví mě vymýšlet nová jídla, vařit, péct.
    Vajíčka mi ze začátku také chyběly, ale jdou do pečení nahradit třeba banánem a omelety jdou udělat ze spousta věcí.
    Vážně držím palce :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  25. Ahojky,
    jsem vegankou už rok a jsem strašně spokojená. Cítím se dobře a vyváženě, nic mi nechybí. Stala jsem se vegankou ze zdravotních důvodů a pak až na mě přišly takový nálady o etice ke zvířatům a nechuti k tomu jenom projít kolem masa v obchodě. To, že si to někdo nedokáže představit, neznamená, že to nejde a z vlastní zkušenosti vím, že je to zdravé a navíc mě to hodně baví. Baví mě vymýšlet nová jídla, vařit, péct.
    Vajíčka mi ze začátku také chyběly, ale jdou do pečení nahradit třeba banánem a omelety jdou udělat ze spousta věcí.
    Vážně držím palce :-)
    Eva

    OdpovědětVymazat
  26. Držím palce, Domčo. Ve mě se to všechno hnulo včera večer po shlédnutí dokumentu Earthlings. Končím s masem a mléčnými výrobky okamžitě a postupně se pokusim vyřadit i vajíčka, která jsem si poslední dobou zamilovala. Do té doby než se jich vzdám úplně ale plánuju kupovat jen bio, žádné od slepic v klecích.
    Uvidíme, jak nám to půjde :)

    OdpovědětVymazat
  27. Je to zajímavé, vím přesně, jak se cítíš nebo ses cítila ohledně své postavy... Jsem teď asi v podobném stavu a proto take začínám s Whole30, protože mám potřebu nějakého nového začátku, zasekla jsem se na jednom místě a ačkoliv jsem nic špatně nedělala, byly dny, kdy jsem měla pocit, že dělám všechno úplně špatně... A paleo jsem víceméně dodržovala i předtím, ale tentokrát chci zkusit těch 30 dní bez cheatu a úlev
    .. Asi jsi to taky takhle nějak měla a moc dobře ti rozumím, nadruhou stranu mi prostě paleo dává mnohem větší smysl z hlediska zdravotního a působení jídla na tělo... Veganství potažmo highcarb diety mi v tomhle smysl nedávájí.... A to zhlediska té rovnováhy hormonů,... Pravdou však je (a po zhlédnutí videa Ditty se v tomto utvrzuji), že každému sedí něco jiného a pokud se i ty najdeš po těch 30 dnech ve veganství, bude ti lépe, tak je to určitě správně, jsem si jistá, že to poznaš sama a moc ti fandím a jsem celkem se tesim, až podaš report :)
    A moc mě mrzí slyšet, že se necítíš dobře se svou postavou, já sama bych za takovou postavu byla rada a určitě nejsem sama ....

    OdpovědětVymazat
  28. Domi, podporuji tě ve všem co děláš a moc držím palce. Ale pokud jde o můj pohled na veganství, zdá se mi jako hodně extrémní směr a také trochu zbytečný. Třeba proti vegetariánství nemám ani slovo a obdivuji lidi, co se tímhle směrem vydávají. Ale kráva třeba potřebuje podojit, aby byla zdravá, slepice snáší vejce zcela přirozeně, pokud tedy nejsou v nějakých velkochovech a podobně. Být to na mě, byla bych vegetariánem s tím, že bych zvířecí produkty brala od farmářů u kterých bych věděla, že se zvířata mají dobře. Je to ale jen můj názor a přeji ti spoustu štěstí a vyřešení všech tvých problémů. I já se teď ve způsobu stravování hledám. :)

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj. Myslím si, že ač podporuji zdravý životní styl, že míříš od extrému do extrému. Podle mě by bylo lepší, kdyby jsi se v jídle spíše řídila tím, co ti tělo říká, než podle toho "co musím sníst, abych nědo dodržovala". Najdi si svoje optimum, neodpírej si věci a myslím, že pak konečně budeš v tomto ohledu spokojenější.

    OdpovědětVymazat
  30. Určitě skvělá myšlenka ale je nutné si o tom hodně zjistit! Asi tři měsíce jsem byla vegetarián. Potom jsem ale musela zase aspoň dvakrát týdně maso jist. Nee že by se mi po něm stýskalo to vůbec. Maso nijak nevyhladavam. Ale začala jsem mít zdravotní problémy. Bolela mě hlava a hlavně jsem byla neustálá nesmírně unavená! A to jsem klidně spala celé odpoledne. Takže asi před měsícem jsem si začala zase dávat ryby nebo kuřecí a šunku.. a od té doby jsem zase opravdu v pohodě. Maso jim opravdu jen minimum ale přece jenom. Jsem obrovský zastánce zvířat takže tohle jen podporu :) Ale musí se opravdu jít náhražky (sója, robi maso).. nebo aspoň u mě to tak bylo. Jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rodiče jsou vegetariáni a žádný takovýhle problém nemají. A ani já jsem nemívala, když jsem se stravovala s nima. Musíš najít alternativy a hlavně doplňovat všechny potřebný vitamíny a minerály, který ti vyřazením masa začnou chybět.

      Vymazat
  31. Milá Dominika.

    Tvoj blog pravidelne čítam už nejakú dobu a veľmi sa mi páči práve aj vďaka úprimnosti, ktorú z tvojich príspevkov skutočne cítiť. Je mi veľmi sympatické, že dokážeš otvorene hovoriť aj o témach, ktoré ľudia často bagatelizujú a nedávajú im veľký význam. V súčasnosti sa všeobecne na ľudí kladú veľké niekedy až neprimerané nároky. Nielenže je nutné dobre vyzerať a mať skvelú kariéru, ale čoraz viac sa do popredia dostáva životný štýl a spôsoby ako dosiahnuť úspech a uznanie spoločnosti. K tomu samozrejme patrí zdravá výživa a pohybové aktivity, ktoré nám spomínaný úspech majú zaručiť v osobnom aj pracovnom živote. Beriem to ako veľké pozitívum, že v tejto "usedenej" dobe, kedy sa človek hýbe minimálne a popri tom konzumuje množstvo priemyselne spracovaných potravín, sa stal zdravý životný štýl trendom. Ja sama som od svojich 16 rokov pestovala životný štýl, ktorý kládol dôraz práve na fyzické zdravie a dobrú kondíciu. Pohyb a racionálna strava mi boli vždy prirodzenými a našťastie som si až na pár "pubertálnych" období, tento životný flow udržala. Tým čo zjem, som sa starostlivo zaoberala (aj zaoberám) mnohé roky. Bola som 4 roky prísna vegetariánka a na pol roka som si vyskúšala vegánstvo. Neodmietala som mäso z dôvodu, že by ho som nepovažovala za dôležitú zložku stravy. Vadil mi princíp konvenčného poľnohospodárstva, masový chov a následné spracovanie mäsa, ktoré dodnes považujem za zvrátené a nechutné. Po dlhom čase vegetariánstva (odmietala som aj vajíčka a väčšinu mliečnych produktov - tie som konzumovala len príležitostne a väčšinou len tie ktoré mali nálepku BIO, EKO, Organic) a súbežnom aktívnom športovaní som začala mať problémy s kĺbami. To mi znemožnilo na určitý čas športovať a prinútilo ma zamyslieť sa, či by nebolo vhodné svoj životný štýl prispôsobiť mojej fyzickej záťaži (venujem sa lezeniu a vysokohorskej turistike a počas prípravnej fázy behávam a posilňujem). V tom čase som žila v Amerike a môj šéf bol tradičný poľovník, ktorý nelovil pre trofej ale práve pre hodnotné mäso, ktoré vďaka tejto častokrát zatracovanej aktivite mal vždy dostatok. Počas celého môjho pobytu v USA ma ním (zadarmo) zásoboval a ja som si takmer po piatich rokoch vychutnávala čisté mäso v podobe steakov, burgrov, atď atď. Môj zdravotný stav sa značne zlepšil a bolesti kĺbov sa takmer úplne vytratili.

    OdpovědětVymazat
  32. Po návrate domov som nemala toľko možností jesť divinu a tak som si mäso zháňala z tradičných malých chovov z dediny od známych a vzdialených príbuzných a v najhoršom som míňala kopec peňazí za mäso z bio chovu v tunajších reťazcoch. Potom prišiel takzvaný "paleo boom" a spolu s niekoľkými ďalšími kamarátmi sme sa vydali touto cestou, ktorá začala najmä pochvaľovaním si na všetky jeho výhody, ktoré ty Dominika dobre poznáš. :) Všetko bolo v poriadku vyše pol roka, jedla som veľa a nikdy som nebola hladná a zlepšujúce sa športové výkony som pripisovala paleo strave a velebila ju do samých nebies. Potom prišla kríza. Menila som džob, byt, rozpadol sa mi vzťah a bola som bez peňazí. Jedla som "hocičo" (všetko čo paleo zatracovalo, ryžu, zemiaky, občas aj obilniny a sladkosti) a nemala som čas športovať toľko, ako som bola zvyknutá. Za tri mesiace som pribrala 6 kíl a cítila sa strašne. Pripadala som si škaredá, tučná (55 kíl!!!!!) a bola som sklamaná sama zo seba. Ze som porušila svoj skvelý životný štýl, že mám slabú vôľu. Mala som výčitky, cítila som sa slabá a frustrovaná a začala som sa cítiť neschopná a neúspešná (popri všetkých tých superľuďoch, ktorý nikdy neporušia svoju stravovaciu dogmu).
    Opäť som nabehla na paleo. Bolo to však iné ako po prvýkrát. Nešla som do niečoho neznámeho, vedela som čo to obnáša a povedala som si, že musím byť na seba prísna, precízne dodržiavať všetko, čo k tomu patrí. Prvé štyri mesiace som sa cítila fajn. Schudla som a samú seba som tak presvedčila, že je to jediný životný štýl, prostredníctvom ktorého si môžem udržať skvelú kondíciu (ako hlboko som sa mýlila!!). Po vyše pol roku som sa začala zamýšľať nad tým ako budem vedieť takto fungovať dlhodobo. Navždy. Už nikdy nebudem jesť obľúbené suši? Domáci chlieb z kvásku s čerstvým kravským maslom, ktorý som kedysi tak rada piekla každý víkend? Už nikdy neochutnám babkin makovník a jablčník? Nikdy nepôjdem s kamošmi na pizzu?! Áno, asi už nikdy...Moja psychická pohoda bola sprepáčením úplne v prdeli. Slintala som pri pohľade na zákusky vo vitríne v cukrárni a napriek tomu, že som mala chuť, nedopriala som si (veď som "len" pol roka na nízkosacharidovej strave...) Začala som byť nervózna, podráždená, niekedy až depresívna, zdalo sa mi nespravodlivé že ostatní jedia "všetko" a sú štíhli. Keď nebolo nič "bio" a zároveň "paleo" k mání, nejedla som radšej nič. A v tom momente začal skutočný problém. Porucha príjmu potravy? Ortorexia? Zľakla som sa! Schudla som ešte o trochu viac a moje svalnaté ruky boli zrazu akési tenké. A slabé. Pri lezení som trpela a cítila, že sa extrémne rýchlo vyčerpám. Milujem hory, milujem lezenie a ľudí, s ktorými tieto aktivity robím. Robí ma to šťastnou, SKUTOČNE šťastnou. Uvedomila som si, že nechcem stratiť niečo, čo napĺňa môj život a pri čom sa cítim ako ryba vo vode.

    OdpovědětVymazat
  33. Vďaka milujúcej rodine, kamarátom a priateľovi som sa z toho dostala a prehodnotila, čo je pre mňa dôležité a čo nie (aj bez toho, aby som musela vyhľadať odbornú pomoc, NAŠŤASTIE!). Stravujem sa zdravo a pestro, jem najmä sezónnu zeleninu a ovocie, mäso z domáceho chovu, mliečne výrobky a vajíčka (tie kupujem aj konvenčné nielen tie bio), celozrnnú ryžu, batáty, zemiaky a strukoviny. Čo sa týka dezertov a sladkostí, fungujem na forme odmeňovania sa. Občas a v malých množstvách. Na 90% si kupujem raw sladkosti a koláčiky, ale z času na čas si doprajem aj kúsok babkinho koláča prípadne krajec domáceho chleba s domácou bravčovou masťou a cibuľkou (aj to je pre mňa dezert! :D).

    Tým všetkým som len chcela povedať Dominika, že treba žiť tak, aby si bola šťastná a vyrovnaná, žila bez výčitiek a neustálej sebakontroly. Zachovaj si športové nadšenie, to nám predsa dáva kopec energie a endorfínov :) a vôbec nič sa nestane ak občas "zhrešíš". Tento mesiac zmeny ti dá určite veľa a postupne nájdeš spôsob, ako sa cítiť dobre, zdravo a štíhla (máš perfektnú postavu!) aj bez toho aby si si niečo odopierala. :) Držím palce a prajem všetko dobré! :)

    Veronika

    (sorry, že som sa tak rozkecala, ale je to pre mňa asi istý spôsob terapie :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělý inspirativní příběh. Každopádně držím oběma palce, ať papáte tak, abyste byly spokojené :)

      Vymazat
    2. Clovek stale hlada nejaky svaty gral chudnutia, ale naozaj je ideal jest primerane zdrave, cerstve a poctive potraviny. Ja tiez preferujem nieco na sposob paleo, jem masko, ale aj strukoviny a sem-tam bataty a ryzu, quinou..., tiez viaczrnne chlebiky, ovocie, zeleninu... cize jem aj sacharidy, ale menej. Vajicok je skoda nejest, kedze maju kopec super vitaminov a zloziek. Je to komplexna potravina dolezita pre ludske telo. Ja urcite nezatracujem ziadny sposob stravovania a v podstate ked menis sposoby stravovania na takejto baze ze dva roky to, potom mesiac nieco ine, telo je v soku a schudne, to je logicke. Otazkou vsak je, ci je to pre ten metabolizmus dobre. Mozno sa potom z toho bude dlho spamatavat. Clovek si tym ale asi musi prejst kym zisti co je spravne pre neho. Tiez som bola taka ako ty - vsetci mi hovorili ze mam jest vsetko s mierou ale nepocuvala som. Skusala som raw, low carb... Musela som ist az k vyzivovej poradkyni a az tej som vlastne uverila to, co mi aj tak vsetci hovorili uz predtym. Az na to, ze rady od znamych boli zadarmo, rada od poradkyne uz ale zadarmo nebola. Teraz mam zostaveny jedalnicek od profesionala a citim sa dobre. Zistila som ze chudnem na bielkovine, ze nie som velmi sacharidovy typ, hoci ked vidim kolegynu ktora jedava pomaly iba ciste sacharidy a nepriberie ani gram, zavidim, ale ja taky metabolizmus bohuzial nemam.
      Kazdopadne, verim ze je tazke odolat tomu tlaku dnesnej doby a kazdy sa nejako hlada, lebo tych informacii je neuveritelne vela z kazdej strany. Je tazke si nejako vybrat, zaradit sa. A o to horsie, ked aj tu mas kopec komentov a kazdy hovori nieco ine. Drzim palce :)

      Vymazat