DBLOG BY DOMINIKA

sobota 26. prosince 2015

ACAI BOWL


Svátky jsou už skoro u konce. U mě žádný přejídačky nebyly. Když na něco mám chuť, dám si to. Ať už je jaro, léto, vánoce anebo silvestr. Na Boží Hod u nás byla babička s dědou, jsou ve-li-ce konzervativní a v restauracích si VŽDY dají řízek s bramborovým salátem. Asijská kuchyně u ně vede jen ve formě česko"čínský" podniků (pro mě to moc neni restaurace), kde si dají cosi zalité barevnou - plnou éček - omáčkou. Proto se mamka rozhodla, že jim udělá něco, co ještě nikdy neměli. A hlavně to bude odlehčené po tom brsalátu a řízku. Prý jim to moc chutnalo. Jupí!

Podávali jsme jarní závitky jako předkrm a pekingskou kachnu k hlavnímu chodu. Pro mě ve veganské úpravě (děkuji :) ). Tedy bez krevet a bez kachny. Bylo to ge-ni-ální. Já se bez asijské kuchyně prostě neobejdu. Ne a ne <3.

I tak jsem ale měla potřebu více ovoce, něco lehčího. Přišla řada na ACAI BOWL.

Chuť samotného acai neni dobrá. Vůbec. Pokud ho ale rozmixujete se zmrzlým ovocem (zmrzlé banány a lesní ovoce ne - anebo naopak) a vodou, dostanete něco naprosto famózního.

Klasická acai bowl se servíruje s granolou, (ta je ale většinou slazená, volím tedy samotné vločky), banány a jahodami.

Pokud sladíte, snažte se vyhnout cukrům a různým sirupům (datlový, rýžový, javorový). Zvolte raději celé ovoce jako sušené datle, fíky, čerstvé banány. Obsahují vlákninu, vitaminya ostatní složky, které naše tělo potřebuje a neobsahují je právě výše zmíněné přírodní sirupy.

Ještě miluji přidávat chia semínka:))

Teď tu věnuji jeden odstavec samotným bobulím acai, ze kterého je prášek sušen. A to proto, protože se řadí mezi tzv. super foods. Má veliké antioxidační schopnosti, snižuje cholesterol, obsahuje mnoho vlákniny, což vede k delšímu pocitu sytosti. Je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů (draslík, vápník, fosfor). 

Především vitamin C = antioxidační účinky. Podporuje imunitní systém, stavbu a udržování zdravých zubů a kostí. Je také důležitý pro energetický metabolismus, který přeměňuje potravu na energii. 

Dále obsahuje vitamin E - zvyšuje účinnost vitaminu C, stejně přispívá metabolismu a imunitnímu systému. Spravuje hmotnost. 

Dejte vědět, zda jste ji už někdy měli a jestli chutná :)!

Ps: koupíte například na nutrifeed.cz  / vitalvibe.eu / rawsuperfood.cz

7 komentářů :

  1. Kde kupuješ acai ? mrazene alebo ako ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napriklad zde http://nutrifeed.cz/produkt/bio-acai-60g

      Vymazat
  2. Čínskou kuchyni taky úplně miluju :)

    eL

    OdpovědětVymazat
  3. Kachna bez kachny mne pobavila :-D
    Acai jsem ještě nezkoušela - tedy ve formě prášku. Měla jsem čaj s příchutí acai a moc mne nenadchl. Takže mne to až tak moc neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jen jsem si dala placičky se zeleninou a omáčkou a bylo to fakt moc dobrý :)) Jinak acai čaj jsem si už také dělala a bvyhodila jsem ho, protože to bylo něco odpornýho :D Určitě ale acai bowl vyzkoušej, stojí za to! :))

      Vymazat
  4. Čínskou kuchyni mám moc ráda, a acai vyzkouším! :)


    http://miaschaos.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat